Finse ziekenhuizen zien meer baby's van moeders met FGM

- Oct 17, 2018-

Toonaangevende Finse verloskundigen doen een beroep op artsen om meer bekend te raken met vrouwelijke genitale verminking, aangezien meer besneden vrouwen in Finland bevallen.

Finland is gestart met het tellen van geboorten door besneden moeders, omdat de medische gemeenschap in toenemende mate te maken heeft met complicaties bij aflevering veroorzaakt door vrouwelijke genitale verminking, VGV.

Päivi Polo, hoofd van de vrouwenkliniek in het Academisch Ziekenhuis van Turku, vertelde aan Yle dat ze wekelijks 1-2 besneden patiënten ziet, een praktijk waarbij sommige of alle externe geslachtsorganen van een vrouw worden weggesneden of beschadigd vanwege culturele overtuigingen. Vrouwelijke genitale verminking komt het meest voor op het Afrikaanse continent, met name in Egypte.

"We hebben vorig jaar 50 besneden vrouwen bevallen in Turku, en we moeten in staat zijn om besneden vrouwen op de best mogelijke manier te dienen," vertelde Polo aan Yle.

FGM kan ernstige medische complicaties veroorzaken, van plasproblemen tot ernstige infecties en extreem pijnlijke of belemmerende bevallingen, volgens de International Federation of Gynaecology and Obstetrics.

Pas vorig jaar begon het Finse Nationale Instituut voor Gezondheid en Welzijn (THL) met de registratie van geboorten door besneden vrouwen in Finland, en andere grote ziekenhuizen hebben ook geen gedetailleerde gegevens bijgehouden. De THL schat echter dat een paar honderd besneden vrouwen vorig jaar in Finland bevielen.

Ondertussen wees Seija Grenman, Polo's voorganger aan het Academisch Ziekenhuis van Turku, erop dat artsen gevoelig moeten zijn om geen oordeel te vellen over besneden vrouwen, ook al wordt de praktijk in Finland strafbaar gesteld.

Om patiënten te respecteren, gebruiken artsen het woord 'circumcision' in plaats van 'mutilation', aldus Grenman.