Maternale obesitas gekoppeld aan complicaties bij pasgeborenen

- Sep 17, 2018-

Obesitas kan net zo belangrijk zijn als hypertensie en diabetes als een beïnvloedbare risicofactor om de geboortewinst te verbeteren, zo schreven de onderzoekers in het tijdschrift Obstetrics and Gynaecology op 17 augustus.

"Als verloskundigen hebben we de unieke verantwoordelijkheid om te denken aan meerdere levens, zoals de vrouw die de zwangerschap draagt en de foetus die zich in de baarmoeder ontwikkelt," zei onderzoeksleider Dr. Brock Polnaszek van het Barnes-Jewish Hospital en Washington University in St. Louis , Missouri, in een e-mail aan Reuters Health.

Polnaszek en collega's bestudeerden 3.311 vrouwen met obesitas en 3.147 niet-zwaarlijvige vrouwen met vaginale leveringen op de lange termijn. Geen van hen had diabetes of hypertensie.

Ongeveer 9% van de baby's van zwaarlijvige moeders had complicaties, vergeleken met ongeveer 7% van de baby's die geboren werden bij niet-obese vrouwen.

Specifiek, hadden de pasgeborenen van zwaarlijvige patiënten waarschijnlijkere verdenking op sepsis, hoewel de resultaten van de bacteriëncultuur lieten zien dat de werkelijke sepsis-snelheden niet verschilden tussen de groepen, noteren de auteurs.

Hoewel de percentages van deze problemen erg laag waren, hadden de kinderen van zwaarlijvige moeders meer kans op hypoxische-ischemische encefalopathie en hadden ze een onderkoeling nodig.

"Sommige risico's, zoals doodgeboorte, werden in het verleden toegeschreven aan diabetes, maar er is aangetoond dat het in plaats daarvan complicaties zijn van vóór de zwangerschap," zei Dr. Isaac Blickstein van Kaplan Medical Center en Hadassah-Hebrew University School of Medicine in Jeruzalem, Israël. Blickstein, die niet betrokken was bij deze studie, onderzoekt risico's die verband houden met maternale obesitas.